Продукцията е по проект на Русенска операСнимките на документалния филм с работно

...
Продукцията е по проект на Русенска операСнимките на документалния филм с работно
Коментари Харесай

Започнаха снимките в Русе на филма „Пианото на Шостакович“

Продукцията е по план на Русенска опера

Снимките на документалния филм с работно заглавие „ Пианото на Шостакович “ към този момент започнаха. Продукцията е по план на Русенска опера, финансиран по програмата за дребни художествени планове на община Русе. Идеята е да се показват гостуванията на огромния съветски композитор Дмитрий Шостакович в Русе, като нишката, която минава през кино лентата, е обвързвана със загадката навръх кой инструмент Шостакович е изнесъл своя концерт през 1958 година

„ Това е един екип от младежи, които работят по кино лентата. Снимките в действителност започнаха в София, тъй като има възрастни русенци, които са били очевидци на тези събития, взели участие са в тях, и живеят сега в София – като акад.Васил Казанджиев, оркестранти, хора, които са били деца и са участвали на подготовките през 1965 година на операта „ Катерина Измайлова “. Намериха се много очевидци, най-много от средите на оркестъра на Русенската филхармония и Русенска опера, които са директни участници в концертите и спектаклите на творбите на Шостакович “, показа шефът на Русенска опера Пламен Бейков, предаде .

Екипът събира своите свидетелства на разнообразни места. Сред тях са читалището в Николово, където дълги години се смяташе, че е съхраняван роялът, на който е свирил Шостакович. В процеса на търсене на документи са се появили и други версии, за които ще опише продукцията. Във кино лентата взе участие и младият пианист Николай Димитров, който е един от последните музиканти, тествал звука на инструмента в Николово. Негово осъществяване от архива на Русе Медиа също ще бъде включено в продукцията. Снимки вървят и в Пиргово, където Шостакович е гостувал дружно с Тихон Хренников и откъдето има непокътнати документални кинокадри.

„ Нашият тласък се подхрани от изложбата „ Дмитрий Шостакович в България “, която направихме предходната есен на фестивала „ Мартенски музикални дни “. Там попаднахме на фотографии и документи, които са съмнително много нищожни. И ориентирайки се по тях, по паметни книги, където Шостакович е оставял своите усещания, по материали от тогавашната преса, набелязахме местата и лека-полека се откриха очевидци, за които ние даже не подозирахме “, сподели още Пламен Бейков.

Филмът ще визира не толкоз тясно професионални моменти от концертната и композиторската активност на Шостакович, а по-скоро ще бъде едно прозрение в прочувствените прекарвания на хората от съприкосновението до огромната персона на Шостакович и тяхното отношение като създатели. Очаква се продукцията да е подготвена до края на годината.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР